Verkoop tickets voor uw concert via onze dochter website: https://digitalekaartverkoop.nl

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Concerten Tollens Ensemble op 12 december 2015 in Rijswijk (Oude Kerk, Herenstraat 62), op 9 januari in Delft (Lutherse Kerk, Noordeinde 4)

12 december 2015 @ 20:15

Het Rijswijkse strijkorkest “Tollens Ensemble” speelt op zaterdagavond 12 december in de Oude Kerk te Rijswijk, Herenstraat 62. Aanvang 20.15 u.

Het concert wordt herhaald in Delft op zaterdagmiddag 9 januari 15 uur in de Lutherse kerk, Noordeinde 4.

 

Op het programma:

Johann Georg Albrechtsberger: fuga op de naam Bach

Felix Mendelssohn Bartholdi: symfonie voor strijkers no. 7

Wolfgang Amadeus Mozart: adagio en fuga in c klein

Benjamin Britten: Simple Symphony

 

Het thema van dit concert is de fuga, het hoogtepunt van compositorisch vernuft in de achttiende eeuw. Albrechtsberger is het meest bekend geworden als compositieleraar van Beethoven, maar heeft zelf ook ongeveer zeshonderd werken op zijn naam staan, en deze fuga is een geslaagd voorbeeld van zijn werk (al noemde Beethoven hem stiekem een betweter die muzikale skeletten produceerde). Mendelssohn schreef zijn strijkerssymfonieën op zeer jeugdige leeftijd (twaalf en dertien jaar), maar het is al vintage Mendelssohn, sprankelend en virtuoos. De afsluitende fuga is een parel van compositiekunst.

Na de pauze volgt het beroemde Adagio en  Fuga van dat andere wonderkind, Wolfgang Amadeus Mozart. De fuga is oorspronkelijk voor twee klavieren, en jaren later door Mozart zelf bewerkt voor strijkkwintet en voorzien van een inleidend Adagio. Rijke, gecompliceerde muziek, die toch zeer goed in het gehoor ligt.

Het concert wordt afgesloten met Britten’s Simple Symphony. Omdat de uitzondering de regel bevestigt: zonder fuga. Het is dan ook uit de twintigste eeuw. Toch is er een verband: Britten schreef het werk weliswaar op de “rijpe” leeftijd van twintig jaar, maar het is gebaseerd op werken uit zijn vroege jeugd (rond zijn negende jaar). Dat “simple” slaat niet op de moeilijkheidsgraad! De componist schreef voor volwassen strijkers: het werk staat regelmatig op de lessenaars van orkesten over de hele wereld.

Onder leiding van Ivan Hut heeft het Tollens Ensemble de afgelopen maanden heel hard gewerkt aan dit programma. Wij nodigen iedereen van harte uit, het klinkend resultaat te komen beluisteren.

Gegevens

Datum:
12 december 2015
Tijd:
20:15 - 22:00
Website:
http://www.tollensensemble,nl

Locatie

Oude Kerk
Herenstraat 62 b
Rijswijk, Nederland
+ Google Maps

Organisator

Tollens Ensemble
Telefoon:
010-4193820
Website:
tollensensemble.nl

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verkoop tickets voor uw concert via onze dochter website: https://digitalekaartverkoop.nl

Pin It on Pinterest