Verkoop tickets voor uw concert via onze dochter website: https://digitalekaartverkoop.nl

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Noordhollands Jeugdorkest speelt Borodin en Berlioz (try-out)

10 september 2016 @ 20:15

Gratis - €15

Het Noordhollands Jeugdorkest speelt op 10 september een try-out van het zomerconcert in de Oosterkerk in Hoorn.

 Borodin – 2e Symfonie

De chemicus Alexander Borodin (1833-1887), die in zijn vrije tijd ook componeerde, begon in 1869 aan zijn 2e symfonie. De première vond plaats in 1877, en nogmaals in 1879, nadat de componist enkele revisies had toegepast. De 2e symfonie, in b mineur, kent een traditionele indeling in 4 delen, maar is origineel in de behandeling van thema’s en ritmen, het rapsodische karakter en de heldere orkestratie. De typische Russische klankkleur en het gebruik van elementen uit de Russische folklore maakten het zeer gewaardeerd bij zijn tijdgenoten, en onder meer Liszt uitte zijn bewondering voor dit originele werk. Voor de 2e symfonie hergebruikte Borodin materiaal uit zijn (onvoltooide) opera ‘Prins Igor’.

Berlioz – Symphonie Fantastique

Hector Berlioz (1803-1869) schreef op 26-jarige leeftijd zijn beroemde werk de Symphonie Fantastique (1830). De volledige titel luidt: Épisode de la vie d’un artiste, symphonie fantastique en cinq parties. Daarna reviseerde hij het verschillende malen totdat in 1845 de uiteindelijk versie, zoals we die nu nog kennen, werd gepubliceerd. Typisch aan het werk zijn de programmatische structuur (het verhaal dat wordt verteld) en het gebruik van de ‘idée fixe’ (of Leitmotiv) een motief dat bij een bepaalde persoon of gedachte hoort en gedurende het hele werk terug blijft komen. Nieuw is ook de ongebruikelijke orkestbezetting. Er werden minstens vier harpen voorgeschreven en voor het eerst was er een klok in een orkest te horen. Ook schrijft Berlioz voor die tijd ongebruikelijke speelmanieren voor de spelers voor (con legno, met de houten kant van de strijkstok). Het werk was direct vanaf de 1e uitvoering populair. Later schreef Berlioz er nog een vervolg op (Lélio, ou le retour à la vie), maar dat wordt nog maar zelden uitgevoerd.

Dit concert wordt ook gespeeld op zondag 11 september in Muziekgebouw aan het IJ in Amsterdam. Zie voor meer informatie de NHJO website.

Gegevens

Datum:
10 september 2016
Tijd:
20:15
Kosten:
Gratis - €15
Website:
http://www.nhjo.nl/concertagenda/

Locatie

Oosterkerk
Grote Oost 58-60
Hoorn, 1621 BX Nederland
Website:
http://www.oosterkerkhoorn.nl/

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verkoop tickets voor uw concert via onze dochter website: https://digitalekaartverkoop.nl

Pin It on Pinterest