Verkoop tickets voor uw concert via onze dochter website: https://digitalekaartverkoop.nl

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Sterke vrouwen

18 maart @ 20:00

€5 - €12.50

Dirigent Hendrik Jan Brethouwer heeft sinds 2004 de artistieke leiding over het orkest. Om zijn koperen jubileum bij de OVA te vieren laat het orkest een wens van hem in vervulling gaan: een programma met muziek van vrouwelijke componisten.

Fanny Hensel-Mendelssohn (1805-1847) kreeg dezelfde muzikale opleiding als haar broer Felix. Beide kinderen waren grote talenten. Maar toen Fanny 14 werd, kreeg ze van haar vader te horen dat ze zich vooral moest ontwikkelen tot de perfecte echtgenote en moeder. Musiceren en componeren mocht alleen nog in huiselijke kring. Toch kreeg ze het voor elkaar om enkele liederen te publiceren… onder haar broers naam.

Clara Schumann-Wieck (1819-1896) studeerde piano, viool, muziektheorie en compositie bij de beste docenten in Leipzig, Dresden en Berlijn. Op 11-jarige leeftijd debuteerde ze als pianiste in het Gewandhaus. Als jonge pianovirtuoos verblufte ze het publiek in Parijs en Wenen. Vanaf haar tienerjaren was ze verliefd op Robert Schumann en een dag voor haar 21ste verjaardag trouwde het paar. Zij had toen al een internationale reputatie, kon zich meten met Liszt en werd de ‘koningin van de piano’ genoemd, hij was vooral bekend als muziekcriticus. Clara kreeg acht kinderen, maar bleef optreden, componeren en lesgeven. Na het vroegtijdig overlijden van Robert bleef ze concerten geven om haar gezin te onderhouden. Daarbij vroeg ze vooral aandacht voor de muziek van haar overleden echtgenoot. Haar eigen composities kwamen op het tweede plan.

Emilie Mayer (1821-1883) kwam niet uit een muzikale familie, haar vader was apotheker. Toch kreeg ze al jong pianoles en componeerde ze als kind al. Na het overlijden van haar vader was ze als ongetrouwde vrouw financieel onafhankelijk. Ze besloot van de muziek haar beroep te maken en verhuisde naar Berlijn om zich verder te bekwamen in contrapunt, fuga’s en orkestratie. Omdat ze als vrouw geen toegang tot het conservatorium had koos ze haar eigen privéleraren. In een tijd waarin vrouwen hoofdzakelijk in huiselijke kring musiceerden was Mayer een uitzondering. Ze componeerde symfonieën – een echt mannelijk genre volgens haar tijdgenoten – en organiseerde haar eigen concerten. In heel Europa werd haar werk uitgevoerd, met aanzienlijk succes. Na haar dood raakte haar muziek in vergetelheid.

Voorverkoop mogelijk t/m 17-03-2017.

Gegevens

Datum:
18 maart
Tijd:
20:00 - 22:15
Kosten:
€5 - €12.50
Website:
http://www.orkestverenigingamersfoort.nl/sterke-vrouwen/

Locatie

Xaveriuskerk
't Zand 31
Amersfoort, 3811GB

Organisator

OrkestVereniging Amersfoort (OVA)
Telefoon:
0628830244
E-mail:
penningmeester@orkestverenigingamersfoort.nl
Website:
http://www.orkestverenigingamersfoort.nl

Verkoop tickets voor uw concert via onze dochter website: https://digitalekaartverkoop.nl

Pin It on Pinterest