Het is weer Mattheus Passion- tijd, de tijd dat ik vele muziekvrienden en – kennissen verbaas door te vertellen dat ik nog nooit een compleet Mattheus Passion-concert heb meegemaakt. Een stuk dat tegenwoordig in de periode voor Pasen zo vaak bezocht wordt dat we gemakkelijk van een hype kunnen spreken.

“Binnengekomen moest ik echt even naar adem happen.”

SKA 2 DominicuskerkDat de Mattheus Passion werkelijk een hype is, kon ik al merken op weg naar het concert. Deze keer een uitvoering  door het Studentenkoor Amsterdam, strijkorkest Lundi Bleu, het Nieuw Amsterdams Kinderkoor en gerenommeerde solisten. De rij voor de Dominicuskerk was lang, met vrijelijk uitzicht op bordelen, in schril contrast met de bezinning die we straks hopelijk gingen ervaren.

Binnengekomen moest ik echt even naar adem happen. Wat een overweldigend mooi kerkinterieur, en wat een voorrecht om hier straks te mogen genieten van die prachtige muziek.

SKA 1 dominicuskerkHet publiek was –anders dan de meeste klassieke concerten- zeer gemêleerd, hetgeen ook te maken had met de gemiddelde leeftijd van koor en orkest.  Citaat uit het publiek achter me ‘Er zit voldoende jong grut tussen deze oude duiven’. De Mattheus Passion is er voor iedereen.

Na het stemmen van de instrumenten – dat overigens verrassend kort duurde – ging het dan echt beginnen. Het is een goed teken dat ik me van details van het concert weinig herinner. Ik werd meegesleept van begin tot eind. Verder betrapte ik mezelf er op bijna het hele concert mee getapt te hebben met een voet. Stilzitten was een hele opgave. Barok swingt, daar heeft een muziekleraar me ooit eens op gewezen, en dat gold zeker voor deze versie.

Van details herinner ik –zoals gezegd – me weinig, maar ik wil toch nog een paar speciale vermeldingen maken. In oratorium is het een goed gebruik vanuit een boek te zingen, omdat je nu eenmaal met veel tekst te maken hebt. Ik neem het de vertolker van de evangelist  -Scott Wellstead – beslist niet kwalijk dat hij het boekje erbij neemt want wat heeft deze man een marathon moeten lopen. Toch verrassend dat Rick Zwart de rol van Christus uit zijn hoofd zong wat zijn expressie zeer zeker ten goede kwam.

“Aan het koor kon ik ook goed merken dat deze uitvoering rockte…”

SKA 4 DominicuskerkStilzitten was al een hele opgave, maar werd zo goed als onmogelijk tijdens het ‘Mache Dich mein Herze Rein’ door  bariton Michael Wilmering. Door de opzwepende wals en de super spannende vertolking ging mijn tappende voet nog net niet over in een walsje door de Dominicuskerk. Ook kostte het me grote moeite na afloop van deze aria het klappen en juichen te bedwingen.

Aan het koor kon ik ook goed merken dat deze uitvoering rockte want ik zag de zangers en zangeressen met hun hele lijf mee doen en bewegen, wat ik altijd heerlijk vind om te ervaren in een concert. ‘Passion’ met recht.

Tot slot wil ik niet onvermeld laten dat de dirigent –Servaas Schreuders – een halve minuut stilte nam aan het slot van het eerste deel en het slot van het tweede deel. Dit gaf rust om de prachtige muziek te laten bezinken voordat je als publiek je waardering kunt tonen. Jammer dat er dan toch altijd een paar mensen zijn die het niet kunnen laten bijna door het laatste akkoord heen te klappen, zeker als dit, ik citeer uit het tekstboekje: ‘een intens droevig en dissonant akkoord van de fluiten’ betreft.

Het was een prachtige ervaring, mijn Mattheus Passion-ontmaagding.

Barbara Mutsaers
VolleZalenTrekker
bij Arena Plena
Prinsen Bolwerk 32
2011 MC HAARLEM
tel: +31646167313

Gast Schrijver

Gast Schrijver

Behalve onze vaste schrijfster, Renée Vulto, vinden we het ook altijd leuk als andere muziekliefhebbers schrijven over concerten. Ook schrijven? Mail ons!
Gast Schrijver

Latest posts by Gast Schrijver (see all)

Pin It on Pinterest